Att syra vitlök / fermentera vitlök i honung

Idag provar jag och E något nytt och livar upp dagen med att fermentera vitlök i honung.

På marknaden sist så var det en trevlig kvinna som berättade att hon skulle syra vitlök i honungen vilket lät spännande, men jag hade ingen aning vad hon pratade om – utan gick omedelbart hem och hittade en spännande Youtube-video om hur man gör och vad det är bra för.

Att fermentera vitlök i honung

Hur man gör visade sig vara enklare än enkelt – man stoppar skalad och lätt krossad vitlök i en burk med ett tättsittande lock, häller på honung så det täcker vitlöken och låter det stå till dess det blir klart på ett mörkt och svalt ställe. Vänd burken upp och ner ibland så att vitlöken hela tiden är täckt av honung (den flyter upp till ytan).

Lätt som en plätt tyckte jag. Så E satte i gång med att skala vitlök och jag med att välja ut den mest perfekta honungen att använda för att syra vitlök i honung.

Vilken honung är bäst för jobbet

Valet föll på en orörd rapshonung. Den är ljus i färgen och har en härligt rund och mjuk smak som jag tror kommer att bli utmärkt med min fantasi om hur fermenterad vitlök smakar. (Dessutom så är det en rätt hård honung i en stor burk som inte säljer så bra. – Trots att jag själv tycker att det är en av de godaste som man kan ha på en riktig limpmacka med smör… dreggel dreggel…..)

Jag värmde försiktigt upp honungen så den blev flytande, men inte rinnig och hällde över vitlökarna. Det är helt ok att värma upp honung så länge den inte överstiger 40 grader Celsius. Gör degspads-testet och stick ner ett finger i honungen. Om det inte känns varmt så är honungen under 37 grader och alla goda bakterier och enzymer är opåverkade.

Först tänkte jag att jag hade hällt på perfekt mängd med honung, men efter någon timme så behövde jag fylla på. Sedan insåg jag att vitlöksklyftorna flyter i honungen. Så det räcker gott med att täcka första gången. Vitlöken kommer själv att utsöndra vätska som sätter ingång fermenteringsprocessen och även fyller upp burken. Så ta en burk som är större än din ursprungliga mängd vitlök och honung.

Nu ska burken stå i några veckor, vändas på ibland och ibland öppnar vi locket för att släppa ut gasen som bildas under fermenteringsprocessen – så otroligt spännande!!

Vad används vitlök fermenterad i honung till?

Sen kommer vi till användningsområdet. Och där måste jag säga att min Youtube-video var lite mera luddig. Det ska vara väldigt gott. Och det kan jag verkligen föreställa mig att vitlök som legat länge i honung är – måste vara himmelskt.

Man kan ringla den över pizza – låter också gudomligt, tycker jag. För min del så räckte dessa argument gott för att testa. Men utöver att det är jättegott med honung och vitlök så är det även nyttigt och bra för hälsan.

Jag återkommer då det är klart med rapport om hur fantastiskt det blev och på vilket sätt

Vitlök och honung
Vitlök fermenterad i honung

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait