Honung till jul och nyår

Så kommer tiden då året vänder och blir pånyttfött….

För biodlare så innebär det att fokus ligger på material, återhämtning planering för nästa år samt oxalsyrebehandling.

Jag har i dagarna varit och lämnat jul-honung till några av de gårdar där jag har bina uppställda. Det är roligt att få ge bort av den goda honungen och veta att det uppskattas på de ställen där honungen kommer ifrån.

I år så har det varit utbrott av amerikansk yngelröta i närheten av en av mina bigårdar. Det är illa som attan, extra besvärligt blev det även då det var den bigård där jag hade den största avläggarproduktionen och därifrån alla samhällen skulle tas för att placeras ut på de nya bigårdarna som planerades för 2023. Istället fick samhällena flyttas till en mellanstation och någon slags karantän. Mina södra bigårdar kommer nu invigas med bin under våren 2024 istället.

Men självklart skall markägaren ha sin honung i alla fall – och det värmer i hjärtat över att de verkligen såg ut att gillar burkarna och blev juleglada. Jag hade valt ut flera olika sorters honung och i lite olika storlekar för att de skulle kunna dela med sin till nära och kära och prova hur smakerna skiljer sig åt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait