Biodlarföreningen årsmöte och styrelse

Till honungsprovning hör ost och kex utan salt för att rensa smaklökarna

Idag så hade vi årsmöte i Danderyd Täbys biodlarförening. Det var en trevlig tillställning med genomgång av årets händelser, utbildning, studiebesök, skötsel av föreningens samhällen, hashtag drottningodling (som inte gick så bra detta år) och mycket annat.

Den nya styrelsen valdes och jag har nu äran att titulera mig styrelsemedlem i min lokala biodlarförening! Det är ett hedersuppdrag. Dessutom valdes jag till sekreterare men slapp hålla koll på den allmänna info-mailen med frågor från allmänheten. Något jag är tacksam för, det är inte min styrka att regelbundet logga in på en extra mail och kolla den – det räcker bra med alla de mail jag får dagligen och som jag ska svara på eller delegera. Jag är sorgligt medveten om att jag faktiskt inte skulle komma ihåg biodlarföreningens mail bland det andra – så skönt att slippa ansvaret och slippa erkänna att jag misslyckats!

Vi hade en tävling om bästa honungen bland medlemmarna och vinnaren förärades en vacker virkad mössa i svart och gult – som ett bi – att bära på skulten. Jättefin 😊

Det var 15 olika honungar med i tävlingen – och mitt bidrag fick inte en enda röst! Men det var väldigt intressant att smaka på olika varianter och höra hur de andra biodlarna diskuterade och vad de ansåg om kristallisering och ympning. Den honung som vann hade en distinkt sockrig smak och en vacker ljus, lite vitaktig färg samt en mjuk krämig textur. Jag ska satsa på att experimentera med ympning och texturen i fram tiden. Än så länge har honungen fått blir mer som den vill. Så som moder Natur gör den av sig själv. Jag gillar då den är rinnig och då den kristalliseras utan att röras så blir kristallerna lite större och det ger honungen en tydligare textur och en mer omväxlande smakupplevelse – som jag anser är extra bra i matlagning.

Men det är klart att med en större skörd från flera samhällen så finns det utrymme att ha massor av olika sorter. Jag kan göra rinnig honung, självkristalliserad, ympad och rörd, olika typer av sorthonung från tex lind, ljung etc samt smaksatt med olika saker. Möjligheterna är oändliga!!!

Honungsprovning med medlemmarnas olika bidrag utmärkta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait