Det bubblar i huvudet

Det bubblar

Min kurs var så spännande och det bubblar av idéer i mitt huvud nu!

En av de tankar jag har är att jag skulle kunna satsa på ekologisk honung.

Förut har jag tänkt att det verkar så krångligt och är tveksam till om det finns en efterfråga som kompensera det extra arbetet. Men på kursen så var det en kvinna som sa att hon jobbade i en butik och i den så köpte kunderna i första hand ekologisk honung och i andra han svensk honung. Det vore ju jättebra kunna kombinera detta och erbjuda svensk ekologisk honung.

Jag har kollat på Jordbruksverkets hemsida och de har ganska stränga krav – men jag tror inte att de skulle vara helt omöjligt att uppfylla. Det viktigaste borde vara att den största arealen på 3 km omkrets ska vara ekologiska växter eller skogsbruk. Det var även en hel del bestämmelser om att kuporna ska till största del vara av trä, vaxet ska vara från ekologiska biodlingar – något som kan bli ett stort problem. Det är nämligen så att det råder en allvarlig brist på vax i Sverige och Europa nu, så vax importeras från bland annat Afrika. Så #vaxbrist kan bli ett problem – att få tag på ekologiskt vax torde vara mer eller mindre helt omöjligt.

Men jag är en anhängare av filosofin att man får ta ett steg i taget och att angripa ett problem i taget. Så jag börjar med binas tillgång till ekologisk föda.

Vår gård ligger i Södermanland och det finns en del ekologiska bönder i omgivningen. Om jag kan kartlägga de omkringliggande gårdarna och se vilka som är ekologiska och vilka som inte är det så vore det ett stort steg på vägen. Jag ska ta fram en karta och ta med den till gården och be C och A om hjälp med att fylla i vilka gårdar som är det ena och det andra.

Sedan tänker jag att jag kan skicka kartan till Jordbruksverkets rådgivningsenhet och fråga dem om det är ett tillräckligt underlag för ekologisk honungsproduktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait