Praliner och julpyssel

Vi är ansvariga för olika delar av julbordet i familjen och i år så har jag fått fiskarna och julgodiset på min lott.

Det är inte helt oväntat eftersom jag har gjort ungefär detsamma under flera år, men det gör det lite mer utmanande att hitta på något lite nytt. Något nytt som ändå håller sig inom traditionen.

Förra året så provade jag att göra egna praliner och det blev en stor succé. Så det tänker jag bygga vidare på!

På fisksidan så orkar jag inte lägga in egen sill i år utan det får bli köpt sill från något bra ställe. Lax tänker jag grava med gin, det brukar bli supergott! Och göra egen hovmästarsås.

Sen får det räcka.  Lutfisk vill ingen ha, å det är bara jag som gillar gädda och det är dessutom inte heller en tradition hos oss så det går bort. Ål är rödlistade och den odlade inte riktigt så god att det är värt pengarna, enligt min åsikt.

Praliner och godis

Barnen är av naturliga skäl betydligt mer intresserad av att göra praliner än av att lägga in lax. Så i helgen började vi med att göra skal och fyllning av olika sorter. De fick välja en var till att börja med och då blev det kola med rostad kokos respektive kola med hasselnötter. Det blev jättegott och fint och nästa dag så satte vi högre fart och lyckades göra flera olika sorter med romrussin, whiskey och mandelmassa, mandelmassa och chokladkräm, mintchoklad. Otroligt goda och fina blev dom!

Det är min erfarenhet av godis att pralinerna kommer att gå åt och inte räcka till i jul, så jag planerar en till omgång med praliner och då ska jag prova att göra fyllning med kastanjer. Jag kokar hackade ugnsstekta kastanjer i grädde och gör en vit ganche på grädden. Det tror jag kan bli jättesmarrigt.

Praliner med honung

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait